Výstavy

Uprchlá, našel skrýš, stále uniká
(Zvířecí zpravodajství)

Místo konání:
  1. PLATO, Porážková 26

Vernisáž 11/10/2023 v 18 h

S účastí: Yevgenia Belorusets, Cecilia Bengolea, Jan Bražina, András Cséfalvay, Annika Eriksson, Fuki, Kateřina Konvalinová & Jiří Žák, Eva Koťátková, Simona Kossak & Lech Wilczek, Zdeněk Košek, Denisa Langrová, Karolína Matušková & Lucie Zelmanová, Tuan Andrew Nguyen, Jim Nollman, Viktorie Pražáková, David Přílučík, Hana Puchová, Ruta Putramentaite, Tabita Rezaire, Jonáš Richter, Lívie Škutová, Adam & Martin Tománkovi, TV Páteř, Cecilia Vicuña, Aleksandra Waliszewska

Kurátorky a kurátor: Eva Koťátková, Jakub Adamec, Edith Jeřábková, Zuzana Šrámková

Na základě koncepce: Evy Koťátkové & Edith Jeřábkové

Tři veřejná redakční setkání: 24/11/2023, 27/1/2024, 1/3/2024

Holubí kadeřnictví: na vernisáži, 3x během redakčních setkání, dále 2x měsíčně a dle domluvy

Vstupné:
Fandíš 1 Kč
Podporuješ 30 Kč
Srdíčko 100 Kč

 

Kdyby městská zvířata mohla odpovědět na otázku, jak se jim v Ostravě žije, co bychom se dozvěděli?

Zvířecí zpravodajství promění galerii v redakci. Budova, která kdysi sloužila jako městská jatka, tentokrát poskytne prostor pro rozšiřování naší mezidruhové představivosti a pro narušení hranice mezi námi a jinými než lidskými zvířaty. Přinese také zprávy o komplexnějším obraze spoluobčanství ve městě.

Umělci, umělkyně a další obyvatelé se ve výstavě ptají městských zvířat, zejména z Ostravy a okolí, jak se jim žije v našich rodinách a v sousedství různého druhu. Ptají se i těch, která před námi prchají, unikají z našich pastí a schovávají se v puklinách zdí, industriálních strukturách a zbytcích přírody. Přijďte se podívat, vyslechnout si nebo vytvořit příběhy domestikovaných, zdivočelých i divokých zvířat a najít pro ně bezpečnější a rovnocennější místo k životu.

Pro tento projekt vzniklo dvacet šest nových děl, a to především díky rezidencím. Galerie tak mohla poskytnout zázemí čtrnácti rezidentům*kám a profesionální podmínky k tvůrčí práci přímo v Ostravě. Rezidence byly financovány Evropskou unií – Next Generation EU.

Partneři: Ministerstvo kultury ČR, Národní plán obnovy, Státní fond kultury České republiky, Moravskoslezský kraj

Zvláštní poděkování: IASPIS – Konstnärsnämnden – The Swedish Arts Grants Committee, Ferona, a.s., JAF HOLZ spol. s r.o., M.K.R. PLUS, spol. s r.o., OPTOMA Europe Ltd., Weppler Czech

 

19

Foto: Martin Polák, PLATO
Foto: Martin Polák, PLATO
Foto: Martin Polák, PLATO
Foto: Martin Polák, PLATO
Foto: Martin Polák, PLATO
Foto: Martin Polák, PLATO
Foto: Martin Polák, PLATO
Foto: Martin Polák, PLATO
Foto: Martin Polák, PLATO